Η τηλε-Ευρώπη του αύριο

Η τηλε-Ευρώπη του αύριο
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ HIGH-DEF

Στα πλαίσια του International Broadcast Convention (IBC) που διεξήχθη στο Άμστερναμ, παρουσιάστηκαν όχι μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και έτοιμες ολοκληρωμένες λύσεις και προϊόντα λήψης και αναμετάδοσης εκπομπών high-definition που προορίζονται για τηλεοπτικούς σταθμούς. Σίγουρα όσα παρουσιάστηκαν δεν είχαν άμεσο καταναλωτικό ενδιαφέρον αφού πρόκειται για προϊόντα και υποδομές χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μας δείχνουν το δρόμο για την ποιότητα των εκπομπών που θα απολαμβάνουμε στο -όχι και τόσο απώτερο πια- μέλλον.

του Λ. Γεωργογάλα

Μεγέθυνση
Ο ήχος των τηλεοπτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας θα κωδικοποιείται σύμφωνα με τον αλγόριθμο MPEG Surround 5.1 που συνδυάζει υψηλή ποιότητα, συμβατότητα με στερεοφωνικούς δέκτες και εξοικονόμηση bandwidth.

Ψηφιακός σκηνοθέτης

Για να δει κανείς high-def ταινία ή εκπομπή στην τηλεόραση, πρέπει πρώτα να τη γυρίσει κανείς με ανάλογο εξοπλισμό: η ευρωπαϊκή απάντηση εδώ ακούει στο όνομα WorldScreen, το οποίο είναι ένα γενικό πρότυπο σύλληψης εικόνας high-def σε ανάλυση 2.880×2.160, το οποίο σε ασυμπίεστη μορφή απαιτεί περίπου 3Terabytes αποθηκευτικό χώρο για 90 λεπτά βιντεοσκόπησης! Η εταιρεία ARRI Cine Technik έχει ήδη παρουσιάσει κάμερα με αισθητήρα CMOS με επιφάνεια ανάλογη με full 35άρι φιλμ, που καλύπτει αυτήν την προδιαγραφή. Μάλιστα η κάμερα αυτή (ARRI D-20), συνεργάζεται με το σύστημα Megacine που αποτελείται κατά βάση από μια κονσόλα στην οποία αποθηκεύεται όλο το βίντεο με εύκολο τρόπο και η οποία μπορεί να μεταφέρεται οπουδήποτε για τις ανάγκες των γυρισμάτων σε στούντιο ή σε εξωτερικό χώρο. Το υλικό της βιντεοσκόπησης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται εύκολα με το πρότυπο ήχου IOSON που λειτουργεί με 100 ηχεία, και το σύστημα προβολής σε θόλο, Multimedia Dome.

Μεγέθυνση
Το σύστημα Megacine είναι μια κονσόλα που αποθηκεύει βίντεο ανάλυσης 2.880×2.160 και αποτελεί μια βολική λύση για γρήγορα γυρίσματα ταινιών και εκπομπών high-definition.

Χαμένοι στη μετάφραση
Το πρόβλημα των διαφορετικών προτύπων high-definition για τηλεοπτική και δορυφορική μετάδοση φαίνεται ότι λύνεται χάρη σε πανίσχυρες κονσόλες hardware επανακωδικοποίησης (transcoding). Ίσως η πιο εντυπωσιακή πρόταση έρχεται με τη μορφή της κονσόλας HiCon, που είναι μια συσκευή που μετατρέπει ταχύτατα προγράμματα από το αμερικανικό πρότυπο ATSC, στο ευρωπαϊκό DVB και στο ιαπωνικό ARIB. Το HiCon μπορεί να έχει εξόδους και για τα τρία πρότυπα παράλληλα και να αναμεταδίδει σε δορυφόρους που καλύπτουν και τις τρεις γεωγραφικές ζώνες ταυτόχρονα. Έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ζωντανών μεταδόσεων σε σήμα high-definition, κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας το 2008. Ο ήχος του συστήματος σε κάθε περίπτωση θα είναι κωδικοποιημένος σύμφωνα με το πρότυπο MPEG Surround (βλ. συνέχεια).
Για λήψη δορυφορικού σήματος από PDAs και smartphones, ένα consortium εταιρειών που αποτελείται από το Ιnstitut fόr Rundfunktechnik IRT, τη Siemens, τη Sony, τη T-Systems και τη Vodafone, παρουσίασαν το project DXB, το οποίο «γεφυρώνει» τα υπάρχοντα συστήματα DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handheld) και το ιαπωνικό DMB (Digital Media Broadcasting) για ευκολότερη διακίνηση video μεταξύ τους.
Πάντως στο ευρωπαϊκό σκηνικό αυτή τη στιγμή προωθείται περισσότερο το DVB-H το οποίο κάνει τα πρώτα του βήματα, ασχέτως αν αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για σύγκλιση των διαφορετικών προτύπων, όπως αυτή που προτείνει το DXB.

Μεγέθυνση
Το DVB-H είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στη λήψη εκπομπών από δορυφόρο σε φορητές συσκευές, κάτι που υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια σε Κορέα και Ιαπωνία.

Ήχος υψηλής ποιότητας
Παράλληλα με την αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας, και το ηχητικό τμήμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων παρουσιάζεται αναβαθμισμένο, χάρη σε έξυπνες τροποποιήσεις ήδη υπαρχόντων codecs για ήχο υψηλής πιστότητας. Από όλες τις προτεινόμενες μεθόδους κωδικοποίησης ήχου, η επικρατέστερη για χρησιμοποίηση είναι μια παραλλαγή του αλγόριθμου συμπίεσης MPEG-4 High Efficiency Advanced Audio Coding (HE-AAC) στα 48kpbs η οποία εφαρμόζεται πάνω στο κανάλι ήχου για την παραγωγή σήματος MPEG Surround 5.1. Ο ήχος του MPEG Surround είναι εξανάκαλος, αλλά διαμορφώνεται ως στερεοφωνικός, με ένα επιπλέον κανάλι το οποίο περιέχει την πληροφορία για τα δορυφορικά ηχεία. Αν ο δέκτης είναι στερεοφωνικός, τότε η αναπαραγωγή γίνεται κανονικά με τα επιπλέον κανάλια να μοιράζονται στο δεξί και αριστερό ηχείο χωρίς απώλειες, ενώ σε πολυκάναλο ενισχυτή ενεργοποιείται η επιπλέον πληροφορία για το σωστό διαχωρισμό του ήχου στα επιπλέον ηχεία. Την ίδια λογική ακολουθεί και το επόμενο codec για μουσική MP3, το MP3 Surround.

πηγή: http://www.pathfinder.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s